Skip links

5 presenttips till den som älskar design

Att köpa presenter till någon kan vara väldigt svårt. Det är inte alltid lätt att veta vad personen tycker om, behöver och vad hen redan har. När inspirationen tryter och inga idéer kommer till en så kan det vara skönt att få lite tips. Därför har vi satt ihop en lista på fem saker som passar som present till den designintresserade. Alla tipsen nedan är sådana som passar de allra flesta och som garanterat kommer att hålla stilen i många år.

 

Liljan från Skultuna i mässing

Skultuna Liljan

Liljan är en vacker klassiker formgiven av Ivar Ålenius Björk för världsutställningen i New York 1939. Ålenius Björk formgav den först i form av en ljusstake. Liljan är tillverkad i antingen silver eller polerad mässing och består av en nätt bas med två liljeformade blad som omsluter ljusstaken. Det finns även en praktisk liten glasinsats att köpa till som förvandlar ljusstaken till en vas för blommor. Vi tycker att en Liljan ljusstake är en utmärkt present med lång historia och som kommer vara minst lika fin om ytterligare 80 år!

Ett par apor i trä av Kay Bojesen
Tax i trä formgiven av Kay Bojesen

Djur av Kay Bojesen

Kay Bojesen är en dansk designer främst känd för sina fantasifulla och lekfulla djur tillverkade i trä. Inspirationskällan för Bojesen kom från när han blev förälder och ville skapa något till sina barn. Det han skapade var en serie figurer som efterliknar djur på ett härligt sätt med glimten i ögat. Med en avskalad och enkel konstruktion är figurerna slitstarka och inspirerar till lek. Perfekt present till den med små barn eller till någon som har barnasinnet kvar!

Mest populär är Apan som finns i olika kombinationer av träslag och i olika storlekar. Vi gillar också taxen som är ett lite mer ovanligt val men minst lika charmig.

Oljelampan Patina, formgiven av Broberg & Riddarstråle för Klong

Patina oljelampa

Denna oljelampa i miniatyr är formgiven av designduon Broberg & Ridderstråle för varumärket Klong. Trots att den kommit till relativt nyligen tror vi att detta är en produkt som kommer hänga kvar länge och vara fin både nu och långt in i framtiden. Detta är den minsta varianten med en total höjd på 30 cm (inklusive glascylindern) och utrustad med en fransk brännare i miniformat. Supersnygg både när den är tänd och när den är släckt!

Vi gillar den i koppar som kommer att åldras vackert, men samma modell finns också i polerad mässing samt i matta nyanser av svart och grått. Också väldigt, väldigt fina.

 

Kaffekanna från Stelton i granitgrått

Stelton termoskanna

Termoskannan från Stelton formgavs 1977 av Erik Magnussen. Det är en omåttligt populär kanna som passar bra för alla varma eller kalla drycker – den håller både stilen och temperaturen! Kannan är läckert högsmal med ett ordentligt handtag som bryter av formen. Supersnygg klassiker på kaffebordet och går att få i en mängd olika färger, där dock vår favorit är den lite återhållsamma granitgrå nyansen.

 

Brandsläckare i helvitt från Solstickan

Solstickan brandsläckare

Med viss risk för att avsluta på en något präktig ton – men säkerheten framför allt! Brandfara ska tas på allvar och vi bör alla göra vad vi kan för att se till att vi är förberedda om olyckan är framme. Många är duktiga och installerar brandvarnare, men sämre är det ofta med saker som brandsläckare och brandfilt. Vi slår ett slag för en stilren och hemmavänlig pulverbrandsläckare som inte ger en ont i ögonen att se på.

Denna kommer med ett väggfäste, slang och instruktioner för hur den ska användas. Enligt vår egna erfarenhet kan det till och med vara lite av en conversation piece, det vill säga något som får igång snacket när vi får besök. Inte det absolut roligaste på listan, men kanske en livräddare.

 

Andra idéer till hemmet

Om tipsen ovan inte känns riktigt rätt finns det självklart många nadra alternativ som kan passa en person som älskar inredning och design. Något som nästan alltid är en hit som present är en uppsättning fina sängkläder. Många glömmer att prioritera sänginredningen, där en riktigt bra täcker eller kudde kan göra jättestor skillnad. Just nu är det till exempel väldigt populärt med tyngdtäcken, som är både en praktisk och snygg produkt som passar bra som present. Vi kan tipsa om den här guiden som listar de tyngdtäcken som är bäst i test

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer