Skip links

Ägget (Arne Jacobsen)

Ägget – denna ultraklassiker till fåtölj formgavs 1958 av danske Arne Jacobsen. I över 60 år har den stått sig som en av de mest profilerade designklassikerna vi har, och definitivt i det absoluta toppskiktet av klassiska fåtöljer.

Likt flera av Jacobsen andra mest klassiska designer har Ägget en stark koppling till SAS Royal i Köpenhamn. Detta projekt där Jacobsen ritade både arkitektur och i stort sett all interiör har givit oss många fantastiska produkter som än idag hör till de mest älskade. Andra exempel vi skrivit om från SAS Royal är till stolen Sjuan samt den berömda kollektionen lampor “AJ”.

Helt nya tekniker

För SAS Royal experimenterade Jacobsen med minimalistiskt form och nya material och tekniker. Ett exempel på detta är utnyttjandet av en teknik som utvecklats av en norsk industridesigner vid namn Henry Klein. Teknikern går ut på att gjuta stolsitsar från små kulor av styrenplast. I Danmark hade Jacobsens långtida partners Fritz Hansen licensen för den tekniken, och Jacobsen kom därför tidigt att bli medveten om denna innovation. Jacobsen förstod potentialen i detta och att denna teknik kunde möjliggöra nya former som trotsade de begränsningar som finns när man arbetar med trä.

Med Ägget drog Jacobsen maximal nytta av denna nya teknik. Fåtöljen har en hög rygg och svepande linjer som ger den en äggliknande form. Sitsen och ryggstödet är perfekt urgröpt för att skapa komfort och ger en väldigt bekväm sittställning.Det kurvade ryggstödets ovandel omsluter den som sitter i fåtöljen, vilket ger en rofylld och trygg känsla – man vill bara krypa upp i den och stanna där för alltid.

Där Jacobsen generellt valde att designa sina textilier med uttrycksfulla geometriska mönster är hans möbler istället vanligen klädda i nedtonade och naturnära nyanser av tyg eller läder. Än idag är det så de tillverkas, i ett urval av vackra klädslar med lätt textur som åldras med oerhörd värdighet.

Ägget i ljusgrå ull, tillsammans med matchande fotpall

Nedan har vi listat de varianter av fåtöljen och dess medföljande fotpall som finns att köpa idag.

Ägget formgiven av Arne Jacobsen i cognacfärgat läder

Ägget

Så klassisk så det inte är sant! Denna favoritfåtölj är tillverkad med en stomme i glasfiber och styrenplast som ger optimal komfort och hållbarhet. Foten i polerat stål är roterbar och vippbar, vilket ger fåtöljen en följsam rörlighet för alla kroppar.

Du kan välja mellan en mängd olika klädslar i tyg eller läder, alla i naturnära kulörer som låter fåtöljens former skina. Oavsett vilket utförande du väljer får du en fåtölj som åldras med värdighet och blir en garanterad favorit för resten av livet.

Fotpall designad av Arne Jacobsen

Ägget fotpall

Hur gör du en skön fåtölj skönare? Fotpall såklart. Denna underbara fotpall ger antingen det lilla extra till fåtöljen när du riktigt vill slappna av och slönga upp fötterna. Får du ont om sittplatser funkar den naturligtvis bra som extrastol i en knipa.

Stommen är byggd på samma grund som fåtöljen, med en roterbar fot i polerat stål. Klädslar finns i samma urval som fåtöljen och matchas med fördel.

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer