Skip links

Allt om Arne Jacobsen

Arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen är kanske en av 1900-talets viktigaste och mest inflytelserika kreatörer. Han är känd som en framstående designer av byggnader och bostäder, men än mer som mannen bakom flera av våra mest ikoniska möbeldesigner. Ägget, Svanen, Myran, Sjuan, Kotten – ja, listan kan göras lång. Vi har samlat allt du velat veta om denna fantastiska formgivare.

Jacobsens arbete kännetecknas av en enorm noggrannhet och känsla för både helhet och detaljer. Arne Jacobsen var en allkonstnär och väldigt kunnig inom arkitektur och ingenjörskonst, men också en skicklig akvarellmålare och växtkännare. Allt detta gav honom förutsättningarna att perfekt balansera mellan modernistiskt stramhet och naturlig mjukhet i sin formgivning. Det främsta exemplet på Jacobsens genialitet finns i det han gjorde med SAS Royal Hotel i Köpenhamn.

Arne Jacobsen och SAS Royal Hotel

Under 40- och 50-talet skedde en dramatisk utveckling i flygmöjligheterna till och från Skandinavien. SAS hade bildats som ett samarbete mellan alla de Skandinaviska länderna, och långa resor till exempel USAs östkust hade blivit möjliga. Resan från Stockholm till New York krävde till en början mellanlandningar för bränslepåfyllning i Köpenhamn, Skottland och Newfoundland. Men tekniken utvecklades hastigt och resorna blev smidigare och snabbare, vilket innebar att resandet till Skandinavien ökade kraftigt under senare delen av 50-talet.

SAS ville konstruera ett Grand Hotel för den moderna jet set-resenären och valet föll på att detta skulle etableras i Köpenhamn. Detta toppmoderna hotell skulle också vara sammankopplat med kontorslokaler för SAS medarbetare och även fungera som en ankomsthall, erbjuda biljettbokning med mera. I pressmeddelandet från 1958 där byggnadsplanerna presenteras framgår det att byggnaden skulle rymma flera cocktailbarer, en stor lyxrestaurang samt flera butiker inriktade på lyxvaror som pälsar, lädervaror och serviser i porslin och silver. Det är tydligt att projektet var avsett att sätta Köpenhamn och resten av Skandinavien på kartan som ett relevant resmål för den världsvana resenären.

Ett komplett mästerverk

För att rita SAS Royal anlitades Arne Jacobsen. Troligen som ett sätt att demonstrera den kreativa och hantverksmässiga skicklighet som finns i Skandinavien, men också för att Jacobsen redan vid denna tiden var en välkänd och erkänd arkitekt och formgivare. Arne Jacobsen tog sig an uppgiften, inte bara genom att rita byggnaden – han formgav också i stort sett varje detalj av interiören. För projektet designade Jacobsen helt nya möbler, textilier, belysning, till och med servisen för hotellets restaurang. SAS Royal är ett totalt verk där Jacobsens vision realiserades i sin helhet. Ett mästerverk.

Till projektet formgavs exempelvis ikoniska fåtöljerna Svanen och Ägget. Även golv-, bords- och vägglamporna är exempel på design som togs fram för hotellet och sedan blivit ikoniska. Genom sin karriär var det vanligt att Jacobsen formgav möbler specifikt för att passa en byggnad han ritade. Detta kulminerade i SAS Royal där varje område av byggnaden inreddes med belysning och sittmöbler specifikt designade för just de ytorna. Givetvis kläddes möblerna med textilier designade av Jacobsen själv.

Rum 606 på SAS Royal, med originalinredningen formgiven av Arne Jacobsen

Det mytomspunna rum 606

SAS Royal finns kvar och är än idag en imponerande byggnad, precis intill Köpenhamns centralstation. För den som uppskattar Arne Jacobsens verk och vill se hotellet på när håll är det dock tyvärr så att det till största delen har renoverats och moderniserats genom åren. Idag är det med andra ord inte längre det helhetsverk det än gång var. Ett av de 270 rummen har dock bevarats i ursprungligt skick. Fram till relativt nyligen kunde rummet, som är en svit, fortfarande bokas för övernattning. Numer är rummet inte längre tillgängligt för övernattning men det kan fortfarande besökas mer som en utställning. Kontakta hotellet direkt om du vill boka en rundtur.

Det är otroligt att bevittna rum 606 och hur mästerligt möbler, material- och färgval kombineras. Längs väggen löper en träpanel upp till ungefär midjehöjd. I panelen integreras skrivbord och förvaring på ett läckert sätt. Väggen ovanför är målad i en vacker grön-blå nyans som påminner om havet. Arne Jacobsens intresse för botanik och växtriket är en tydlig inspiration och färgvalet ger en kontrast till träpanelen som skapar ett visuellt djup. Ljusinsläppet från fönsterraden är fantastiskt och utanför sträcker Köpenhamn ut sig i en majestätisk vy.

För dig som vill dyka ännu djupare i Arne Jacobsens arbete i allmänhet och SAS Royal i synnerhet kan vi rekommendera boken Room 606 av Michael Sheridan. I skrivande stund verkar den vara slut på Bokus (men går att bevaka så du får en notis när och om den kommer till lager igen). Boken finns kanske annars på ditt lokala bibliotek och är väl värd att läsas, inte minst för de fantastiska ritningarna och fotografierna.

Room 606 av Michael Sheridan, om Jacobsens arbete och i synnrhet om SAS Royal Hotel

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer