Skip links

Allt om Eames plaststolar

Eames plaststolar hör bland de mest älskade och omtalade stolarna i modern tid. Trots att de kom till världen för snart 70 år sedan är de minst sagt relevanta än idag. Det säregna utseendet känns fortfarande modernt, och den innovation de förde med sig när de först tog form är rent av häpnadsväckande. Vi berättar allt om hur det gick till och vilka stolar som finns att köpa idag.

Historien bakom “skalet”

1947 hölls en middagsbjudning på Rainbow Room i New York. På middagen närvarade många av USAs höjdare inom möbelbranschen, däribland Nelson A Rockefeller som då var ordförande vid New Yorks Museum of Modern Art.  På detta event tillkännagavs ett internationellt projekt i möbeldesign med fokus på lågt pris och tillgänglighet för den breda massan. Anledningen till detta berodde på en oro som uppstått av att det under den här tiden lades mycket resurser på att erbjuda boende till en låg kostnad. Däremot ägnades för lite energi åt att erbjuda kvalitativa, väldesignade och prismässigt tillgängliga produkter för hemmet. Med detta projekt ville man belysa behovet för detta och utnyttja dåtidens skarpaste förmågor för att erbjuda lösningar.

Ett antal formgivare valdes ut och tilldelades utvecklingsteam för att hjälpa till med deras projekt. Tanken var att alla bidrag skulle ställas ut på MoMA, samt att deras partners skulle erbjuda produkterna till försäljning i sina varuhus. Bidrag accepterades inom alla sorters sittmöbler (stolar, fåtöljer, soffor, bänkar etc) samt förvaringssystem. De instruerades att tänka nytt, prova nya material och tillverkningstekniker för att hitta kostnadseffektiva sätt att skapa möbler med hög kvalitet och som klarar vardagens slitage.

En mångsidig idé

Bland deltagarna fanns det äkta paret Charles och Ray Eames. De ställde upp med sitt bidrag “La Chaise” som fick stor uppmärksamhet, mycket tack vare det innovativa utbytbara underredet som gjorde att stolen kunde anpassas för att passa i olika typer av miljöer. I övrigt bestod stolen av en sits som tillverkats i formpressad stål, med en form i ett stycke som ett skal. La Chaise och paret Eames tilldelades hederspris för sin insats, vilket bland annat innebar att de tilldelades ett mindre kapital för att fortsätta sitt arbete.

Arbetet med att utveckla idéerna som La Chaise byggde på fortsatte. Att formpressa stål är kostsamt, dessutom är stål ett kallt och rostbenäget material. Eames sökte därför efter alternativa metoder och material som kunde erbjuda liknande fördelar, men med en lägre produktionskostnad och mer allsidiga egenskaper. Charles Eames vände sig till en framstående båtmakare och specialist på fiberglas för att få hjälp med en prototyp. Denna prototyp hade en mer traditionell form men bibehöll idén om att ryggstöd och sits bestod av ett stycke. Det visade sig att fiberglas passade utmärkt och uppfyllde alla övriga kriterier, och här kom genombrottet i designarbetet för paret Eames.

De utvecklade en teknik för att färgsätta fiberglaset. Färgalternativen valdes noggrant ut med största hänsyn lagd till att kunna passa in i så många olika miljöer som möjligt. Paret Eames arbetade outtröttligt med minsta detalj i sin design, som till slut kom att bli färdig för världen. I januari 1950 lade anrika Herman Miller den första ordern på stolar enligt deras design. En ny designklassiker var född!

Gula DSR-stolar designade av Eames

Underredet är grejen

Efter att nått ett genombrott med sitsen, att ha kommit fram till  att ett enklare material som fiberglas kunde formas till ett skal, var det dags för nästa innovation. Eames formgav också en hel uppsättning olika underreden i olika utformning och material. Dessa kunde ge stolen helt olika funktion (exempelvis med hjul) och utseende (träben eller metallvajrar). Sitsen kunde på ett sinnrikt sätt kombineras med underreden för att skapa en mängd olika kombinationer.

Detta kom att innebära att namnen på de produkter som producerades består av förkortningar som beskriver stolens utförande. Stolen “DSR”, som är väldigt populär, får sitt namn från “Dining height Side Chair Rod Base”. Detta talar om att stolen har en höjd anpassad för matsalsbord, utan armstöd och på ett underrede bestående av metalltrådar. “DWS”, som istället har träben, heter alltså “Dining height Side Chair Wood base”. Och så vidare, med en mängd olika varianter som funnits under åren.

Stolarna idag

Sedan 1992 tillverkas sitsarna i plast (polypropylene) istället för fiberglas. Detta har sin förklaring i att fiberglas är oerhört hälsofarligt att arbeta med, och det betraktas som en fara för de som arbetar med tillverkningen. Själva designen är dock ungefär densamma, även om stolarna sedan 50-talet har blivit ett par centimeter högre för att passa bättre med modern medellängd. Plastmaterialet ger dock vissa skillnader, inte minst vad gäller färgerna som är mer enhetliga och matta där fiberglasmaterialet gav en blankare och mer nyansrik färg. Paret Eames lär dock under det ursprungliga designarbetet ha försökt åtstadkomma en matt och uniform färgapplicering, så kanske är det mer troget till deras vision som det är nu.

Nedan har vi samlat de stolar som finns att köpa idag.

Eames Plastic Chair – DSW

Denna stol kallas DSW eller Dining height Side chair Wood base – alltså en stol för matbordet utan armstöd och med träben. Benen är tillverkade i lönn och hålls samman av metallvajrar. Sitsen kan fås i en mängd olika mer eller mindre färgstarka kulörer. Benen kan också fås i olika betsningar – “golden” (naturfärgad), “dark” (mörkbrun” och “black” (svart).

Eames-stolar DSW vid matbordet

Eames Plastic Chair – DSR

Denna stol kallas DSR eller Dining height Side chair Rod base – alltså en stol för matbordet utan armstöd och med metallben. Sitsen kan fås i en mängd olika mer eller mindre färgstarka kulörer. Benen kan också fås i olika utföranden, antingen i kromad eller svartlackad metall.

Eames-stol DSR i vitt

Eames Plastic Chair – DAW

Denna stol kallas DAW eller Dining height Armchair Wood Base – alltså en stol i matsalshöjd med armstöd och träben. Träbenen är tillverkade i lönn och hålls samman av en uppsättning stålvajrar. Sitsen kan fås i en mängd olika mer eller mindre färgstarka kulörer. Benen kan också fås i olika betsningar – “golden” (naturfärgad), “dark” (mörkbrun” och “black” (svart).

Eames-stol DAW i vitt

Eames Plastic Chair – DAR

Denna stol kallas DAR eller Dining height Armchair Rod Base – alltså en stol i matsalshöjd med armstöd. Underredet består av en bas av stålvajrar. Sitsen kan fås i en mängd olika mer eller mindre färgstarka kulörer och det finns även flera alternativ vad gäller underredet, exempelvis om du vill ha kromat eller svartlackat stål.

Eames Plastic Chair – RAR

Denna stol kallas RAR eller Rocking Armchair Rod Base – alltså en gungstol med armstöd. Gungstolsbenen består av en bas av stålvajrar och “fötter” i lönnträ. Sitsen kan fås i en mängd olika mer eller mindre färgstarka kulörer och det finns även flera alternativ vad gäller underredet, exempelvis om du vill ha kromat eller svartlackat stål.

Eames-stol RAR i grått

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer