Skip links

Allt om Snoopy (Achille & Pier Giacomo Castiglioni)

Snoopy är en vacker och lekfull bordslampa formgiven av det italienska brödraparet Achille & Pier Giacomo Castiglioni. Först och främst kan vi nämna att lampan har fått sitt namn från dess form, eftersom den påminner om seriefiguren Snobben. Denna klassiker från 1967 har med andra ord en säregen och unik stil som gjort det till en favorit som älskats i över 50 år.

Med ljusglimten i ögat

“När jag ser mig omkring upplever jag en tendens till att ta saker och ting på för stort allvar”, ska Achille Castiglioni ha sagt. Bröderna Castiglioni besatt en enorm yrkesskicklighet och enastående känsla för form och ljus. Det som dock är främst kännetecknande för deras arbete, där kanske lampan Snoopy är det främsta exemplet, är hur de dessutom ingjöt en humor och lekfullhet i sina skapelser. Seriefiguren Snoopy, som på svenska kallas för Snobben, är en hund i rasen beagle – med stort huvud och jämförelsevis liten kropp. Bröderna Castiglioni tog inspiration från seriefigurens utseende och formgav en lampa som i profil har en hel del likheter med serieförlagan. Med detta är det tydligt att budskapet om att allt här i världen blir bättre med en smula lek och humor.

Lampan Snoopy från 1967 är kraftigt inspirerad av seriefiguren Snobben

Själva lampan då? Lampskärmen består av emaljerad metall, med tre nedsänkta hål upptill som finns till för att undvika överhettning. Dessa hål påminner också till utseendet om grepphålen som finns på bowlingklot. Mellan lampskärmen och lampfoten finns en glasskiva som också skyddar mot varma ljuskällor samt bländande ljus. Lampfoten består av en lutande cylinder i vit carraramarmor som med sina nätta proportioner ger en vacker kontrast samtidigt som lampan står stadigt på bordsytan. Marmormaterialet är också en intressant detalj som ger ytterligare djup till helheten. I lampfoten finns en integrerad strömbrytare med dimmer och touchfunktion, så att du med en lätt beröring kan justera ljusstyrkan till dina önskemål.

Lampan Snoopy är en frisk fläkt bland de designklassiker som idag finns kvar i nutidens medvetande. Vi älskar kombinationen av klassiska och lyxiga material som blandas med en lekfull form som dessutom har en rolig historia. Med detta har formgivarbröderna Castiglioni uppnått en helhet som känns komplett och som med all säkerhet kommer ha en plats bland klassikerna under lång tid framöver.

Snoopy passar bra som sängbordslampa, här en på varje sida av sängen
Lampan Snoopy med svartemaljerad lampskärm och bas i marmor

Snoopy bordslampa

En modern klassiker med lekfull form som passar lika bra för skrivbordet som vid sängen. Well, den passar nog vart du än kan tänkas ha en bordslampa. Lampskärmen som är i emaljerad metall finns i blankt svart, grön eller orange färg. Alltid med lampfot i vit marmor från Carrara och med integrerad strömbrytare med dimmer och touchfunktion.

Lampan är 36,9 cm hög och 39,4 cm bred på den bredaste punkten. Ljuskälla ingår inte, och du kan använda ljuskällor med E27-sockel upp till 105 W.

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer