Skip links

Golv, Bord & Vägg – Arne Jacobsen lampor

1960 skedde bygget av världens första designhotell tillika Danmarks första skyskrapa SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Danske Arne Jacobsen kontrakterades för att ta fram hela designkonceptet, från fasadens utseende till de bestick som användes i matsalen. Som del av projektet formgav Jacobsen flertalet helt nya produkter specifikt för hotellet. I designkonceptet ingår bland annat en kollektion lampor som kommit att bli en riktig klassiker. Kollektionen som togs fram består av en golvlampa, vägglampa och en bordslampa – alla med samma grundläggande design och formspråk. Alla lampor ger ett nätt intryck och inger en känsla av modernt och kvalitativt designhantverk.

AJ Golv & AJ Bord

Golv- och bordslampan AJ från Louis Poulsen har en skärm i trycksvarvat stål. Skärmen är vitmålad på insidan för att ge ett mjukt och skönt ljus som passar väldigt bra för exempelvis läsning. Skärmen är också vippbar och kan justeras för att rikta ljuset. Lamphuvudet är fäst på ett stativ i stål och förankrat i en bas av zink som gör lampan stadig. Formen och materialvalen möjliggör en låg vikt, vilket gör att lampan enkelt kan flyttas vid behov.

AJ Vägg

Väggmodellen av lampan bygger på samma lamphuvud som hos de övriga varianterna. Materialvalen är desamma som hos övriga, med den del som fästs i väggen gjord i zink. Vägglampan är likt övriga en utmärkt läslampa och väldigt populär som lampa till sovrummet.

Arne Jacobsen golvalampa

Nedan har vi samlat de lampor från den här serien som kan köpas idag.

Arne Jacobsen Golv

Som beskrivet ovan är denna lampa byggd i stadiga material som möjliggör för en lätt och diskret form som passar in var som helst. Med en höjd på 130 cm passar den perfekt som läslampa bredvid soffan, men kan lika gärna användas som mysbelysning på mer behörigt avstånd.

Finns i en mängd olika färger. Den ljuskälla som rekommenderas är 60W E27.

Golvlampa av Arne Jacobsen i blått

Arne Jacobsen Bord

Precis som golvlampan står AJ Bord stadigt tack vare den höga byggkvalitén och tåliga material, samtidigt som formen är luftig och inte på något vis skrymmande. Bordlampan har en höjd på 56 cm, vilket är en perfekt höjd för skrivbordet.

Finns i en mängd olika färger. Den ljuskälla som rekommenderas är 40W E14.

Bordslampa av Arne Jacobsen i rött

Arne Jacobsen Vägg

Vägglampan har samma material och kvalitativa konstruktion som sina syskon Golv och Bord, men har istället en basplatta som fästs i väggen. Den moderna och minimala formen gör att lampan passar fint även i mer oväntade färger som rostrött, gult eller grönt. För dig som vill ha en färgklick i rummet utan att det tar över för mycket är detta ett väldigt bra val. Föredrar du en mer monokrom och avskalad stil så har du ett perfekt val i en vit, grå eller svart lampa.

Den ljuskälla som rekommenderas är 40W E14.

Vägglampa av Arne Jacobsen

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer