Skip links

Pall 60 (Alvar Aalto)

Alvar Aalto, formgivaren bakom bland annat pallarna 60 och E60, är förmodligen Finlands mest framstående formgivare och arkitekt. Tillsammans med hans fru Aino grundade han 1935 företaget Artek, än idag tillverkare av alla deras produkter. Aalto står bakom en lång rad ofta förekommande designklassiker, vars gemensamma nämnare är en bedrägligt enkel form och minimalistiskt uttryck. Trots många försök att kopiera Aaltos eleganta idéer står sig originalen starka, med oefterhärmlig kvalitet och hållbarhet.

Aalto får upp ångan

I slutet av 1920-talet började Aalto tillsammans med möbelmakaren Otto Korhonen experimentera med en ny teknik för att böja trä med hjälp av ånga. Arbetet ledde fram till en innovation bestående av ett krökt stycke massivt trä – kallat L-ben (“L-leg”). Inspirationen till L-benet kan härledas till bärande pelare, då de klarar att bära stor vikt på liknande sätt.

1933 patenterade Aalto L-benet. Samma år introducerades den första och mest ikoniska produkten som använde sig av benet – Pall 60. Pall 60 består av tre L-ben sammanfogade med en sits – allt i massivt finskt björkträ. Pallen är påtagligt enkel och praktisk, inte minst eftersom de lätt kan staplas. Ytterligare funktionell blir den av att den passar bra som sidobord, exempelvis bredvid sängen.

Trots att L-benet har levt vidare till många andra av Aaltos verk är Pall 60 det otvetydiga originalet. Med åren har ytterligare varianter tillkommit med lackade eller laminerade ytskick i olika färger. Det finns numer även en fyrbent variant kallad Pall E60.

Alvar Aalto Pall 60

Pall 60/E60 idag

Pallarna tillverkas fortsatt i björkträ och kan fås i en mängd olika kombinationer. Först väljer du vilken färgsättning på underrede du önskar, med möjlighet att välja mellan vanlig klarlack, vitt, stenvitt, valnöt och svart. Utifrån detta har du sedan möjlighet att välja färg på sitsen som antingen går ton-i-ton med benen eller kontrasterar med en starkare färg.

Nedan har vi samlat de pallar som finns att köpa idag.

Pall 60

Den mest klassiska och samtidigt lite mer oväntade pallen. Jättefin i sitt mest naturliga utförande med klarlackade ben och sits, men med en pall som den här är det fritt fram att leka lite och välja något mer vågat. Köp flera olika och stapla på varandra, det ger ett härligt lekfullt intryck!

Pall 60 med gul sits av Alvar Aalto

Pall E60

Med fyra ben står E60 med ytterligare en fot på jorden. Det ger ytterligare stabilitet till pallen, och samtidigt ett mindre utstickande utseende. E60 är det lite mer konservativa alternativet av de två, men beroende på dina färgval kan den vara såväl diskret som rummets absoluta blickfångare.

Pall E60 med grön sits av Alvar Aalto
Alvar Aalto Pall 60

Alla bilder: Artek

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer