Skip links

Eames Plywood series, LCW, LCM, DCW, DCM (Charles & Ray Eames)

Plywood Group är det övergripande namnet på en rad stolar som formgivits av Charles & Ray Eames. I Plywood Group ingår modellerna LCW, LCM, DCW och DCM. 

Underbara plywood

Det äkta paret Charles och Ray Eames är förmodligen två av de mest inflytelserika amerikanske formgivarna under 1900-talet. De var mycket experimentella och sökte att uppfinna nya sätt att tillverka möbler som var funktionella, vackra och som inte kostade skjortan att producera. Ett uttryck för detta är det arbete de gjorde för att hitta ett sätt att använda billiga råmaterial som formgjuten plast och plywood.

Paret Eames kämpade med att på hemsnickrad väg klura ut hur plywood kunde förädlas – utan att riktigt hitta rätt. Exempelvis innefattade det långdragna försök med att skapa en stolsits bestående av ett enda stycke formad plywood. Försöken var lovande men konstruktionen höll inte måttet, trots åtskilliga stegvisa ändringar. Efter en flytt till Los Angeles fick paret Eames av en händelse i uppdrag att ta fram en skena för att använda vid transport av skadade soldater. Uppdragsgivaren var den amerikanska armén och året var 1942, mitt under andra världskriget.

Likt den galna professorn använde paret Charles Eames själv som försökskanin – Ray gjorde åtskilliga avgjutningar av Charles ben. Detta innefattade bland annat att hälla uppvärmt gips direkt runt Charles ben. Resultatet av deras arbete blev till slut till belåtenhet och skenan kunde levereras till armén. Paret Eames kom att leverera över 150 000 skenor åt armén och på kuppen drog de viktiga lärdomar om hur plywood kunde bearbetas för att forma sig efter kroppens former.

 

Lounge Chair Wood
LCW and LCM

En stol tar form

Dessa erfarenheter skulle komma att vara nyckeln till att kunna färdigställa projektet de påbörjat men aldrig lyckats med – en komfortable och ergonomisk stol som kunde tillverkas till låg kostnad genom användningen av plywood. In i det sista arbetade de med att hitta lösningen på hur ryggstöd och sits kunde bestå av ett enda stycke – utan lycka. När de till slut övergav idén för att istället bryta upp ryggstöd och sits i två delar fann de att stolen kunde färdigställas. 1945 kom så LCW, eller Lounge Chair Wood, till världen. Det blev startskottet för en mängd innovativ design signerad Charles och Ray Eames, och än idag anses LCW vara en sann ikon. Exempelvis har amerikanska Time Magazine utsett LCW till århundradets stol. Allt arbete var med andra ord värt det till slut.

Lounge Chair Wood, LCW, består av av ett ryggstöd och en sits i formpressad plywood, sammanhållet av en ställning också i formad plywood. Ryggstödet är fäst med hjälp av gummidämpare som ger en viss svikt och flexibilitet, vilket ger en stol som är skön att luta sig tillbaka i. Tack vare sin noga genomarbetade form är LCW mycket skön att sitta i, trots att de inte är stoppade.

LCW finns tillgänglig som matsalsstol, då kallad DCW eller Dining Chair Wood. Grundformen och konstruktionen är densamma, men sitthöjden högre. Vidare finns en variant med samma ryggstöd och sits men med metallben istället för de i plywood. Denna modell heter LCM, det vill säga Lounge Chair Metal. Även denna finns i högre höjd för att passa matsalsbordet, då under namnet DCM – Dining Chair Metal. Alla är de lika läckert skulpturala och utgör en milstolpe i stolens historia.

LCW

Nedan har vi listat de stolar i Plywood Group som finns att köpa idag.

Lounge Chair Wood, LCW

Likt många andra stolar i paret Eames produktkatalog är denna namngiven för att beskriva stolens egenskaper. Höjden på stolen är anpassad för att användas i ett sällskapsrum, vardagsrummet eller i annan miljö som inte är kring matsalsbordet. Underredet är det ursprungliga, helt i trä. En fantastisk stol som både är vacker att se på och skön att sitta i.

I Europa säljs LCW endast i ask, antingen i naturlig finish eller betsad i svart eller rött. Det går även att få dem klädda med en mjukare sits, antingen i brunt läder eller i komönstrat kalvskinn.

 

Eames LCW, Lounge Chair Wood

Lounge Chair Metal, LCM

Denna stol har samma sits och ryggstöd som LCM, men med ett underrede som istället består av ben i metall. Höjden på stolen är anpassad för att användas i ett sällskapsrum, vardagsrummet eller i annan miljö som inte är kring matsalsbordet. Jämfört med LCW är denna något mer diskret och inte lika skultural i sitt utseende, men med samma höga komfort.

I Europa säljs LCM endast i ask, antingen i naturlig finish eller betsad i svart eller rött. Det går även att få dem klädda med en mjukare sits, antingen i brunt läder eller i komönstrat kalvskinn.

 

Eames LCM, Lounge Chair Metal

Dining Chair Wood, DCW

Detta är i stort sett samma stol som LCW, men den skillnaden att höjden på stolen är anpassad för att användas till matsalsbordet. Underredet är det ursprungliga, helt i trä. En fantastisk stol som både är vacker att se på och skön att sitta i.

I Europa säljs DCW endast i ask, antingen i naturlig finish eller betsad i svart eller rött. Det går även att få dem klädda med en mjukare sits, antingen i brunt läder eller i komönstrat kalvskinn.

 

Eames DCW Dining Chair Wood

Dining Chair Metal, DCM

Detta är i stort sett samma stol som LCM, men den skillnaden att höjden på stolen är anpassad för att användas till matsalsbordet. Underredet är det ursprungliga, helt i trä. En fantastisk stol som både är vacker att se på och skön att sitta i. Precis som LCM skiljer den sig gentemot modellerna helt i trä på så vis att de ger ett nättare intryck som lättare smälter in.

I Europa säljs DCW endast i ask, antingen i naturlig finish eller betsad i svart eller rött. Det går även att få dem klädda med en mjukare sits, antingen i brunt läder eller i komönstrat kalvskinn.

 

Eames DCW Dining Chair Wood

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer