Skip links

3 tips för att fynda designklassiker på auktion

Här på Hej Designklassiker skriver vi i allmänhet om produkter som har varit i produktion under lång, lång tid. Det är inte ovanligt att tillverkningen utvecklats, materialval bytts ut och att det med tiden skett vissa justeringar på originaldesignen. Även om ett nytillverkat exemplar håller samma kvalitet är det många som söker efter äldre exemplar med patina och där tillverkningen sker på samma vis som förr. Det bästa sättet att hitta sådana exemplar är genom att ha koll på vad som dyker upp på auktion. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på hur du hittar din nästa vintage designklassiker.

Förresten! På auktion säljs även nyproducerade och fräscha exemplar i så gott som nyskick. Att ha ett öga på vad som dyker upp kan därför också vara ett bra sätt att fynda och få det du söker till en billigare peng.

Auktionstipset är en sajt som samlar fin design från olika auktionshus

Tips nummer ett: Auktionstipset

Auktionstipset dök upp för ett par år sedan och är en sida som samlar in auktioner med högkvalitativa exemplar inom främst inredning. Sidan uppdateras hela tiden och presenterar auktionerna i ett flöde. Klicka på den produkt du vill veta mer om så kommer du till den auktionssajt där den säljs. Auktionstipset är utmärkt då de scannar av alla stora auktionshus i Sverige och plockar fram russinen ur kakan för dig att ta del av. De har även ett Instagram-konto som är värt att följa.

Nackdelen är naturligtvis att det är någon annan som gör urvalet åt dig. Det innebär att urvalet kanske inte passar din smak eller innehåller just det du är ute efter. Letar du efter något speciellt är det bra att komplettera med en stående sökning hos de andra auktionshusen.

 

 

Auctionet samlar auktioner från många mindre auktionshus på ett ställe

Tips nummer två: Auctionet.com

Auctionet samlar kring 40 mindre, lokala auktionshus under en och samma sajt.  Du kan söka eller bläddra dig fram om du letar efter något speciellt. Om du inte hittar det du söker vid första besöket är det dock värt att skapa ett konto och lägga in en stående sökning. Det innebär att du registrerar ett eller flera sökord som du är intresserad av. Om en ny auktion dyker upp som innehåller ett av dina valda sökord kommer du att få ett mail. De mindre är auktionshusen är inte lika populära som de större, vilket gör att det ibland kan gå att göra fynd till ovanligt låga priser.

Lauritz, auktionshus på nätet

Tips nummer tre: Lauritz och Bukowskis

Danska Lauritz och svenska Bukowskis är två av de största auktionshusen i Sverige. Bägge har showrooms i flera av de störra svenska städerna, vilket möjliggör att du kan känna och klämma på produkterna innan du lägger bud. Både Bukowskis och Lauritz är populära och nya auktioner läggs hela tiden upp med mängder av designklassiker i fint skick. Precis som på Auctionet gör du bäst i att registrera ett konto och prenumerera på intressanta sökord, så får du ett mail när något intressant dyker upp.

Viktigt att tänka på

Auktionshus är inte som vanliga affärer

När du handlar på auktion är det viktigt att tänka på att det skiljer sig från annan andra affärer. En given skillnad är att det på auktion för det mesta är enstaka exemplar som dyker upp. Med andra ord kan det krävas att du slår till när möjligheten ges, men du kan inte i förväg veta om just det du vill ha kommer att finnas tillgängligt. Dessutom är varje exemplar unikt, vilket gör att du bör vara noggrann med att undersöka skicket.

Ångerrätten gäller

Om du köper något på auktion online gäller ångerrätten som är en del av distansköpslagen. Kortfattat innebär det att du har rätt att skicka tillbaka det du köpt och återfå dina pengar, så länge skicket är oförändrat och retur görs inom 14 dagar. Detta är en viktig trygghet och skyddar dig som köpare. Var dock noga med att handla från seriösa auktionshus.

Ytterligare kostnader tillkommer

Budet du lägger motsvarar på ett ungefär den summan som säljaren kommer att få för produkten när auktionen går till avslut. Det du faktiskt kommer att betala är dock något högre. Köparen betalar normalt ytterligare 22,5% i avgift till auktionshuset, utöver en slagavgift som vanligen ligger kring 100 kronor. Om du alltså lägger ett bud på 1000 kronor så bör du räkna med att totalt betala lite drygt 1300 kronor. Om du dessutom behöver få varan skickad tillkommer frakt, vilket du som köpare får betala. Auktionshuset kan dock ge dig ett pris på det i förväg, så du slipper bli negativt överraskad efter att auktionen gått ut.

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer