Skip links

Sjuan (Arne Jacobsen)

Sjuan är en av världens mest populära stol och har kommit att vara en enorm inspirationskälla till formgivare av stolar ända sedan den kom till 1955.  Formgivaren Arne Jacobsen själv tillskriver Charles och Ray Eames som sina inspirationskällor, framförallt för deras arbete med plywood. Paret Eames utvecklade en teknik för att böja och forma plywood på ett sätt som följer kroppens former och möjliggör hög komfort trots det relativt hårda materialet.

Danske Arne Jacobsen, vars lampor vi skrivit om tidigare, utvecklade Sjuan med utgångspunkt i den teknik som Eames kommit på. Stolen ses också som en vidareutveckling av Jacobsens trebenta stol Myran från 1952. Sjuan anses dock vara Jacobsens främsta stol och den absolut mest populära i hela hans produktion.

Dramatiskt genombrott

Sjuans omåttliga popularitet sägs ha påeldats av ett berömt porträtt där stolen spelade en viss roll. Porträttet föreställde den skandalomsusade Christine Keeler som vid denna tiden var inblandad i ett triangeldrama som rönte stor uppmärksamhet. Keeler hade en affär med en högt uppsatt amerikansk politiker och samtidigt med en sovjetisk diplomat – det hela slutade med en skottlossningsincident som slungade Keeler in i offentligheten. Detta var 1963 och samma år porträtterades hon av fotografen Lewis Morley poserandes avklädd intill en Sjuan-stol. Det visade sig att den faktiska stolen som användes till fotograferingen var en kopia, men bilden fick sådan exponering att stolen trots detta hamnade i rampljuset.

I all sin enkelhet

Sjuan består av nio lager fanér som pressats till ett stycke trä och därefter formats till en sammanhängande sits och ryggstycke. Trästycket vilar på ett enkelt underrede bestående av fyra metallben som låter sitsen vara i fokus. Dessutom är det väldigt praktiskt då stolen är stapelbar. På senare år har det även tillkommit modeller med rullhjul för kontorsanvändning.

Denna enkla design gör att stolen passar in i alla möjliga miljöer och kan kombineras med varierande stilar. Stolen produceras också i ett stort urval färger och trätyper, dessutom med eller utan stoppning. De ostoppade stolarna anses vara originalen och de som är närmast den ursprungliga tanken med stolen, men en stoppad Sjuan i läder går sannerligen inte av för hackor.

Arne Jacobsens Sjuan i regnbågens färger

Sjuan säljs i flera olika utföranden. Nedan har vi listat de varianter som finns att köpa idag.

Sjuan i träfanér

Sjuan

Den mest populära och klassiska varianten av Sjuan. Inga krusiduller, helt enkelt en av världens bästa stolar. Denna har en sitthöjd på 46 cm och är tillverkad i fanér. Går att fås olackad med träfanér i alm, ask, bok, ek, gran, körsbär, lönn och valnöt. Det slutar inte där, du kan också få den lackad bok eller ask i alla regnbågens fäger.

 

Helklädd Sjuanstol av Arne Jacobsen i läder

Sjuan – helklädd

Denna variant av Sjuan är lätt stoppad och helt klädd i antingen läder eller tyg. Stolen har en sitthöjd på 46 cm och är tillverkad med en bas i fanér. Klädseln täcker hela stolens sits och ryggstöd på både främre och bakre stycket. Denna lyxiga premiumvariant av Sjuan kan fås i mängder av olika läder- och tygsorter.

 

Framsidesklädd Sjuan i brunt läder

Sjuan – framsidesklädd

Denna variant av Sjuan är lätt stoppad och klädd i antingen läder eller tyg. Stolen har en sitthöjd på 46 cm och är tillverkad med en bas i fanér. Klädseln täcker hela stolens sits och ryggstöd på stolens framstycke, där bakstycket har trämaterialet exponerat. Denna variant av Sjuan kan fås i mängder av olika läder- och tygsorter.

 

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer