Skip links

Hyllsystemet String (Nils & Kajsa Strinning)

Från diskställ till designikon

Stringhyllan skapades 1949 av Nils och Kajsa Strinning. Det började 1949 med en tävling initierad av Bonniers folkbibliotek. Det som eftersöktes var en bokhylla som var monterbar och kunde byggas ut i moduler. Nils Strinning, tillsammans med hans fru Kajsa som också var formgivare, skickade in ett bidrag till tävlingen som byggde på samma grundidé och innovation som diskstället Elfa. Elfa var en produkt Nils Strinning hade ritat några år tidigare och då insett det praktiska och estetiskt luftiga i en konstruktion baserad på metalltråd.

Bidraget de lämnade in var Stringhyllan, ett minimalistiskt system med gavlar gjorda av plastöverdragen metalltråd och fanérbeklädda hyllplan. Gavlarna är formgivna så att de påminner om en stege som klättrar uppåt väggarna. Nils och Kajsa Strinning vann tävlingen och kort därpå gick Stringhyllan i produktion, för att snabbt bli en enorm succé och förblir än idag omåttligt populär hos designintresserade världen över.

Stringhylla vit

Enkel, anpassningsbar, utbyggbar

En av anledningarna till att det blev en sådan succé är möjligheten att montera och nedmontera hyllsystemet i samband med flytt. Dessutom går det urmärkt att utöka systemet när behoven växer. Med tiden har även ytterligare moduler som väggskåp, fällbord och sluttande hyllplan tillkommit, vilka enkelt kan integreras i det befintliga systemet. Med sin funktionella och enkla design har det blivit en given favorit hos svenskarna och en självklar del av det vi kallar skandinavisk design.

Sedan dess tillkomst har den ursprungliga designen, som enbart var väggmonterad, kompletterats med golvgavlar som möjliggör att hyllan når hela vägen ner till golvet. En annan senare tillkommen del av String-familjen är String Pocket. String Pocket är en enklare variant av det vanliga Stringsystemet med något kortare djupmått och bestående av två gavlar och tre hyllplan. Liksom det övriga systemet erbjuder String Pocket möjligheten att expandera och kombinera flera hyllmoduler med varandra.

Stringhylla beige

Hyllsystemet String erbjuder med sina olika moduler i stort sett oändliga möjligheter att kombinera och anpassa efter just dina behov och önskemål. Dessutom vidareutvecklas systemet hela tiden och nya limiterade färger eller smarta tilläggsprodukter dyker upp löpande. Därför kan det vara en bra idé att ta sig tid att surfa runt hos ehandlarna för att inte missa något. Nedan har vi samlat ett urval av det vanligaste och viktigaste att ha koll på om du vill köpa en Stringhylla.

Gavlar

Gavlarna är väl på något vis själva ryggraden i hyllsystemet. String har med åren utökats och det finns nu ett stort urval med gavlar i olika mått, färger och till och med material. Till största del är det naturligtvis dina behov och den yta du har att tillgå som avgör vilka gavlar du ska köpa. Samtidigt finns det väldigt stort utrymme att vara kreativ och sätta ihop det som passar just för dig.

String själva erbjuder ett bra verktyg för att planera systemet, helt gratis. Komponera helt enkelt det du vill och sen kan du spara ut en lista på produkter du ska köpa. Här finns verktyget!

Golvgavel

Golvgaveln fästs ovantill i väggen och vilar nedtill med en fot i golvet. Dessa använder du med andra ord om du vill att systemet ska sträcka sig ända ner till golvet. De finns i flera olika måttdimensioner på höjden och antingen 20 eller 30 cm på djupet. Gaveln kan alltid köpas i vitt, grått och svart.

Golvgavel till Stringhylla, Sting hyllsystem

Väggavel

Väggaveln fästs i väggen både i upp- och nedtill med en skruv i vardera ände. Dessa använder du när du vill att hyllan ska “sväva” och alltså inte vara i kontakt med golvet. Gaveln finns i flera olika måttdimensioner på höjden och antingen 20 eller 30 cm på djupet. De kan alltid köpas i vitt, grått och svart.

Väggavel till String hyllssytem

Hyllplan, lådhurts och skåp

Om gavlarna är ryggraden i hyllsystemet så är hyllplanen musklerna – det som bär upp alla grejer! Gavlarna och hyllplanen tillsammans utgör grunden i det som är String. Med all sannolikhet behöver du ett par hyllplan eller kanske en eller flera lådhurtsar till ditt system. Då är det viktigaste att ha koll på att Stringsystemet bygger på sektioner om antingen 60 eller 80 cm. Du väljer det som passar dig, kom bara ihåg att köpa samma djup på hyllplanen som på gavlarna.

Hyllplan

Hyllplanen som används för String finns i två bredder för att passa sektioner om antingen 60 eller 80 cm. För bägge bredder finns hyllplanen i olika djup, antingen 20 eller 30 cm. Tänk på att köpa samma djup på gavlarna som på hyllorna, annars kan det bli problem.

Hyllplanen säljs i 3-pack och finns i en mängd olika ytskikt: naturfärgad ask, svartbetsad ask, vitt, grått, beige, naturfärgad ek eller valnöt. Hyllplanen är gjorda med en bas av MDF och antingen lackade eller klädda i fanér.

String hyllplan i ask

Lådhurts

Lådhurtsen som används för String finns i två bredder för att passa sektioner om antingen 60 eller 80 cm. För bägge bredder finns hurtsarna i olika djup, antingen 20 eller 30 cm. Tänk på att köpa samma djup på gavlarna som på hyllorna, annars kan det bli problem.

Lådhurtsen har två utdragbara lådor på höjden, med en öppning i mitten på vardera hylla som används som handtag. Hurtsen har en total höjd på 42 cm och är precis som de vanliga hyllplanen tillverkad med en bas i MDF. Den går att få lackad i ett flertal olika färger, alternativt klädd i fanér.

Lådhurts att använda till Stringhylla

Skåp med skjutdörrar

Stringhyllan kan utrustas med skåp i olika varianter med olika front. Denna modell har två skjutdörrar som skjuts åt sidan för att öppna skåpet. Skjutdörrarna är heltäckande i samma ytskikt som övriga skåpet. Bakom dörrarna döljer sig två hyllplan delade på mitten för att ge totalt fyra stycken separata fack.

Skåpet finns i två bredder för att passa sektioner om antingen 60 eller 80 cm. För bägge bredder finns skåpet i olika djup, antingen 20 eller 30 cm. Tänk på att köpa samma djup på gavlarna som på hyllorna, annars kan det bli problem.

Skåpet har en total höjd på 42 cm och är precis som de vanliga hyllplanen tillverkad med en bas i MDF. Den går att få lackad i ett flertal olika färger, alternativt klädd i fanér.

Skåp med skjutdörrar till Stringhylla

Vitrinskåp

Stringhyllan kan utrustas med skåp i olika varianter med olika front. Denna modell har två skjutdörrar som skjuts åt sidan för att öppna skåpet. Skjutdörrarna är helt i transparent glas som synliggör skåpets innehåll. Inuti skåpet finns ett hyllplan i samma glastyp för att ge totalt två sektioner.

Vitrinskåpet finns i två bredder för att passa sektioner om antingen 60 eller 80 cm. För bägge bredder finns skåpet i olika djup, antingen 20 eller 30 cm. Tänk på att köpa samma djup på gavlarna som på hyllorna, annars kan det bli problem.

Skåpet har en total höjd på 42 cm och är precis som hyllplanen och övriga skåp tillverkad med en bas i MDF. Den går att få lackad i ett flertal olika färger, alternativt klädd i fanér.

Vitrinskåp för användning med Stringhylla

Skåp med spegeldörrar

Stringhyllan kan utrustas med skåp i olika varianter med olika front. Denna modell har två skjutdörrar som skjuts åt sidan för att öppna skåpet. Skjutdörrarna på denna modell är täckta med spegelglas. Inuti skåpet finns ett hyllplan vilket ger totalt två sektioner.

Skåpet finns i två bredder för att passa sektioner om antingen 60 eller 80 cm. För bägge bredder finns skåpet i olika djup, antingen 20 eller 30 cm. Tänk på att köpa samma djup på gavlarna som på hyllorna, annars kan det bli problem.

Skåpet har en total höjd på 42 cm och är precis som hyllplanen och övriga skåp tillverkad med en bas i MDF. Den går för närvarande endast att få lackad i antingen vitt eller grått.

Skåp med spegelskjutdörrar till Stringhylla

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer