Skip links

Superellips (Bruno Mathsson och Piet Hein)

Historien bakom bordet Superellips började 1959 med att Piet Hein, en dansk matematiker och konstnär, anlitades för att hjälpa till att formge det som skulle komma att bli Sergels Torg i Stockholm. Kraven på välfungerande trafikflöde och estetiska balans kunde inte uppfyllas med någon vanligt förekommande organisk form, som en enkel cirkel eller vanlig ellips. Inte heller med en frihandsritad kurva fann Hein en lösning som uppfyllde behoven. Hein kom att lösa problemet med en formel för en ny form – superellipsen.

Superellipsen har rundade hörn men ligger nära en rektangel i formen. Formeln för superellipsen gjorde det möjligt att skala upp och ner kurvornas storlek med bibehållen harmoni. Formen gjorde intryck på omvärlden, och kom att inspirera svenske formgivarlegendaren Bruno Mathsson att med Piet Heins hjälp formge bordet Superellips.

Bordet blir till

Bruno Mathson sa om formen att Piet Heins lösning med superellipsen fascinerade honom. “Då jag sedan många år var personligen bekant med Piet Hein och vi alltid hyst en mycket stor beundran för varandra, låg det för mig nära till hands att söka få inblick i Superellipsen, Supercirkeln och Trisuperellipsen. Det slog mig då att här fanns lösningen på många formgivningsproblem. En bordsskiva t ex har ju sina trafikproblem på samma sätt som nu Sergels Torg, och inte minst trivsel och känsloproblem”.

Konstruktionen på Superellips består av en slitstark laminatskiva med en kant klädd i aluminium. Det går även att få bordet helt täckt i valnötsfanér. Benen är vanligen i krom, men kan också fås i pulverlackat utförande. Bordet är sinnrikt designat så att benen kan spännas fast i bordsskivan utan verktyg, vilket gör montering och nedmontering enkel.

Bordet finns i flera dimensioner, alla med utgångspunkt i formeln för superellipsen. Detta ger att själva formen förändras något beroende på måtten på bordsskivan. Låt dock inte det förvirra dig, det är tack vare detta som bordet kan kännas lika balanserat och välavvägt trots att måtten är olika. Bordet finns både som utdragbart (kräver extra iläggsskiva) och icke utdragbart.

Vilken Superellips ska jag välja?

Vilken modell, storlek och färg du ska välja beror såklart på hur bordet ska användas och vilket rum det ska stå i. Framförallt färgvalet är helt och hållet en fråga om tycke och smak samt vad som kommer att passa bäst med miljön i övrigt. Det allra vanligaste är det vitlaminerade alternativet, men för vissa kan det vara roligt att frångå det mest klassiska och välja en färg som är lite mer ovanlig.

Vad gäller storlek så det mer en fråga om vad du har plats med, hur många du vill ska kunna sitta runt bordet etc. Om du är tveksam kring detta så kan du med fördel välja bordet som möjliggör för att lägga i en iläggsskiva, så kan du alltid justera storleken efter behov.

Nedan har vi listat de bord som finns att köpa idag.

Superellips

Denna modell har en fast bordsskiva, det vill säga du kan inte justera storleken efter köp. Alla bygger på samma matematiska proportioner, men de faktiska proportionerna skiljer sig åt. Bäst är att du helt enkelt mäter ytan bordet ska stå på så får du en uppfattning om vilken storlek som kommer passa bäst. Superellips finns i sex olika storlekar:

  • 90 x 135 cm (kallas B611)
  • 100 x 170 cm (kallas B616)
  • 100 x 180 cm (kallas B612)
  • 120 x 180 cm (kallas B613)
  • 120 x 240 cm (kallas B614)
  • 130 x 300 cm (kallas B617)

Dessa kan sedan fås i flera olika utföranden, antingen i laminat (finns i flera olika färger) eller i valnötsfanér. Beroende på vilken toppskiva du väljer kan även borden fås i antingen krom, vitt eller svart pulverlack.

Superellips utan iläggsskiva
Svarta Superellips av Bruno Mathsson och Piet Hein

Superellips (Utdragbart)

Denna modell har en justerbar bordsskiva, det vill säga att den kan förlängas eller förkortas efter behov. De olika storlekarna bygger på samma matematiska proportioner, men de faktiska proportionerna skiljer sig åt. Bäst är att du helt enkelt mäter ytan bordet ska stå på så får du en uppfattning om vilken storlek som kommer passa bäst. Många väljer den utdragbara modellen för att exempelvis framtidssäkra bordet om man planerar att i framtiden bo i en större bostad. Eller tvärtom!

Det utdragbara bordet Superellips finns i två olika storlekar:

  • 100 x 170-270 cm (kallas B620)
  • 120 x 180-300 cm (kallas B619)

Dessa kan sedan fås i flera olika utföranden, antingen i laminat (finns i flera olika färger) eller i valnötsfanér. Beroende på vilken toppskiva du väljer kan även borden fås i antingen krom, vitt eller svart pulverlack.

Utdragbart Superellips i vitt
Superellips, Grand Prix
Närbild

Kanske är du också intresserad av...

Kommentera

Namn*

Hemsida

Kommentarer